FAQ

FAQ

Det finns alltid frågor när du är nyfiken och vill veta mer. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna.
Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss via email info@monowheel.se eller telefon 08-650 06 00.

Varför ska jag ha en MonoWheel?

Du kan ta den till jobbet, åka på lunchen, uträtta ärenden eller bara glida runt och känna av fartvinden! MonoWheel™ är tillräckligt portabel och lätt för att bäras under armen, i en väska eller i det integrerade handtaget.

Det är många av oss som använder olika färdmedel för att ta oss till jobbet eller annan plats. Det är sällan du kommer ända fram utan att växla mellan olika färdmedel. En Monowheel kan du ta med i bilen, på tunnelbanan eller använda som huvudsakligt sätt att åka. Du kan använda den oavsett ålder.

Använd den till bussen, från bussen, från din parkerade bil eller direkt från din dörr.

Visst förbättrar du din balans och kroppskontroll med Monowheel men den är ändå först och främst rolig att köra.

Var kan jag köra min MonoWheel?

MonoWheel räknas som en cykel vilket innebär att du bör ha hjälm och använda den på (cykel)vägar. Den är ändå smidigare än en cykel vilket underlättar om du ska ha den med i bilen, på bussen, båten eller i husvagnen.

Bilen: Har du svårt att hitta parkeringsplats kan du parkera lite längre bort och använda din MonoWheel.
Bussen: Nja, du använder den ju inte på bussen men däremot till busshållplatsen och även från busshållplatsen. Du tar enkelt med dig en MonoWheel på bussen.
Båten: I en gästhamn kan du enkelt ta fram din MonoWheel och uträtta ärenden eller helt enkelt bara orientera dig i området. I gästhamnen finns el så du kan ladda den.
Husvagnen: På campingen finns oftast mycket bra mindre vägar att åka på. MonoWheel blir ett bra sätt att åka. Den är tyst och ekologisk vilket gör att du inte stör några grannar.

Vill du bli duktig kan du så klart även börja trixa med den och bättra på din balans och helt enkelt ha kul. Bara fantasin sätter gränser!

Är det säkert att åka MonoWheel™?

Ja, men som med alla transportmedel kräver det viss försiktighet och uppmärksamhet. Håller du hastighetsrekommendationerna, har lämplig säkerhetsutrustning och kör varsamt med tanke på omgivningen så är det säkert att åka MonoWheel™.

Hur svår är den att åka på?

Tekniken i MonoWheel™ gör att du inte själv behöver hålla balansen fram-bakåt. Efter ca 30 minuters träning klarar de flesta av att åka rakt fram helt själva. Svårare än SegWay men lättare än att lära sig cykla!

Vad gör jag om jag får problem?

Kontakta alltid din återförsäljare innan du försöker åtgärda ett problem. Kör inte på en MonoWheel™ du misstänker har ett fel.

Är det säkert att åka MonoWheel™?

Ja, men som med alla transportmedel kräver det viss försiktighet och uppmärksamhet. Håller du hastighetsrekommendationerna, har lämplig säkerhetsutrustning och kör varsamt med tanke på omgivningen så är det säkert att åka MonoWheel™.

Är MonoWheel™ tillåten i trafiken?

Ja, MonoWheel™ klassas som cykel om du applicerar reflex, lyse och ringklocka (lyse och reflex behövs endast om du kör kvällstid). Hjälmtvång gäller barn under 15 år. Du får köra på gångbanor om du håller gånghastighet.

Vem kan åka MonoWheel™

Äldsta föraren just nu är 83 år och yngsta 6 år. Avgörande är intresset att vilja lära
sig, hur mjuk man är i sina kroppsrörelser samt förutsättningarna vid inlärningen.

Vilka hinder klarar MonoWheel™ av?

Vägar med grus, snö och is är inga problem om låg hastighet och försiktighet iakttags. Det går även utmärkt att köra på gräsmattor/golfbanor. Nedför kan MonoWheel™ klara av trottoarkanter. Uppför rekomenderas inte hinder som cykel inte klarar. Prova dig fram under säkra förhållanden med stöd från annan person.

Hur transporterar jag MonoWheel™

Bär endast i handtaget. Vid längre transport rekommenderar vi att använda originalförpackningen. Se till att ON knappen inte oavsiktligt kan bli intryckt under transport.

Får jag ta med MonoWheel™ på flyget?

Det är upp till varje flygbolag att bestämma om du får ta med dig en MonoWheel™ eller inte då den innehåller batterier. Respektive flygbolag bestämmer även hur den då ska transporteras/checkas in för att få tas med. Kontakta alltid ditt flygbolag innan avfärd för avstämmning.

Vilka tricks kan man göra?

MonoWheel™ är i första hand ett transportmedel som trevligt nog också är roligt att använda, men det går att åka baklänges, på ett ben och handstående.

Är den säker att åka på?

MonoWheel har flera gyron för att stabilisera den. Likt en cykel kan du inte stå stilla utan behöver lite fart för att hålla balansen. För att hålla balansen i sidled behöver du styra med benen. En cykel styr du med händerna och en MonoWheel styr du med benen. När du har lärt dig det, vilket tar ca en halv timme, är den lätt att köra.

Det är viktigt att du inte åker för snabbt. När du gör det så hörs en signal. Sakta genast ner farten.

Likt en cykel kan du ramla och slå dig, därför är en hjälm ett bra skydd.