Ladda din monowheel på rätt sätt

En monowheel är inte bara kul, den kan också vara ett smart transportmedel. I vissa sammanhang kan den faktiskt konkurrera med elcykeln. Men då gäller det att ta hand om batteriet på rätt sätt.

Hur lång räckvidd har en Monowheel? Monowheel Elite kan framföras i upp till 30 km i timmen, batteriet räcker till fyra mil och det tar tre timmar att ladda upp batteriet igen. Det gör att den kan användas till jobbpendling.

Elsäkerhet

När det handlar om laddbara prylar är det dock viktigt att ladda dem på rätt sätt. Det finns många myter om hur batterier ska laddas. En del av dem är felaktiga, och andra är baserade på hur äldre tiders batterier fungerade. Så här fungerar moderna batterier:

  • Det är inte nödvändigt att vänta med laddning tills batteriet är slut. 
  • Det går utmärkt att ladda ett flertal korta stunder under dagen.
  • Utsätt inte batteriet för stark kyla. Lämna inte batteriet utomhus när det är kallt ute.
  • När batteriet är färdigladdat, koppla ur laddaren från vägguttaget. Det minskar risken för brand.

Elsäkerhet är också viktigt

Den sista punkten är extra viktig. Använder du din Monowheel för att ta dig till och från jobbet? Eller kanske till och från tåget som tar sig till jobbet? Då har du kanske bara möjlighet att ladda nattetid. I så fall har vi följande tips:

  1. Köp en timer, som slår av när batteriet är laddat. För att detta ska fungera krävs att du vet hur lång tid det tar att ladda batteriet fullt, så testa först en dag när du är hemma.
  2. Se över elen hemma. Kontakta en behörig elinstallatör som kan inspektera din anläggning. Om du exempelvis beror på Södertörn, och vill kunna åka Monowheel till pendeltåget, hittar du en bra elektriker på elfirmor.