Tänk på det här när du väljer takläggare

När man pratar om att skydda sitt hem handlar det för det mesta om inbrottsskydd. Att skydda sitt hem, sin monowheel och andra ägodelar handlar dock också om att skapa ett skydd mot elementen. Inte minst spelar taket en viktig roll i detta. 

Hur ser taket ut på den byggnad där du förvarar din monowheel? Du har säkert dessutom andra ägodelar som du är rädd om, och som förvaras i samma utrymme. Vare sig du har din monowheel i ett förråd eller i din bostad bör du se över taket ungefär en gång om året. Ett takbyte eller takrenovering behöver inte göras särskilt ofta, men det är viktigt att den görs när det behövs. Och även om ett tegeltak kan hålla i mer än 100 år är det viktigt att kontrollera att pannorna ligger rätt.

Att välja tak – och takläggare

Om du kommit fram till att du behöver ett nytt tak, helt eller delvis, är nästa steg att fundera på vilket material som är bäst. Som du kan läsa om på Takläggarenstockholm.org står valet i de flesta fall mellan papp, plåt, tegel eller betongpannor. Många väljer att byta ut det befintliga taket mot ett nytt i samma material, men det kan vara en god idé att göra ett tvärt byte. Faktum är att huset kan tjäna på detta även utseendemässigt. De flesta skickliga takläggare, som den här takläggaren i Göteborgsområdet, behärskar flera olika material och kan även tjänstgöra som konsulter i frågan. Detta för oss osökt in på nästa fråga: hur vet man vilken takläggare som är bra.  

Takläggare

Det finns ingen specifik takläggarutbildning, utan en takläggare har i allmänhet gått bygg på gymnasiet och ska därefter ha gjort 6800 lärlingstimmar för att ha tillräcklig kunskap och erfarenhet. De som är utbildade i Sverige har den bakgrunden.

Av denna anledning är det viktigt att alltid fråga efter referenser. Fråga gärna dina grannar om de har anlitat någon takläggare som de är nöjda med. Detta är mer tillförlitligt än att bara söka på nätet.